Vertaile elintarvikkeiden ravinnollista laatua Nutri-Scorella!

Mikä on Nutri-Score?

NutriScore

Nutri-Score on logo, joka näyttää elintarvikkeiden ravinnollisen laadun arvosanoilla A-E. NutriScorella tuotteita voi vertailla helposti ja nopeasti.

Nutri-Score Belgiassa

Pakkauksen etupuolen Nutri-Score aamiaismuroissa Delhaize-kaupassa Belgiassa (Maaliskuu 2019)

Miten Nutri-Score lasketaan?

Nutri-Score-arvosana määräytyy terveellisten ja epäterveellisten ravintoaineiden määrän perusteella:

Negatiiviset pisteet: energia, tyydyttynyt rasva, sokerit, natrium (suuria määriä pidetään epäterveellisenä)

Positiiviset pisteet: hedelmien, kasvisten ja pähkinöiden, oliivi-, rypsi- ja pähkinäöljyjen, ravintokuitujen ja proteiinien osuus (suuria määriä pidetään hyvänä terveydelle).

Yksityiskohtainen Nutri-Score-kaava on julkisesti saatavilla Santé publique Francen verkkosivustolta.

Miten voin nähdä elintarvikkeiden Nutri-Scoren?

Nutri-Score näkyy elintarvikkeiden etiketeissä vain joissain maissa ja tällä hetkellä vain rajallisessa määrässä tuotemerkkejä, mutta se on laskettu kaikkien maiden tuotteille Open Food Factsissa vuodesta 2014!

Voit nähdä elintarvikkeiden Nutri-Scoren Open Food Facts iPhone- ja Android-mobiilisovelluksella sekä Open Food Facts -verkkosivustolla. Jos tuotetta ei vielä ole Open Food Factsissa, voit lisätä sen minuutissa lisäämällä ravintotiedot ja valitsemalla tuoteluokan, ja Nutri-Score lasketaan ja näytetään välittömästi.

NutriScore Open Food Facts -mobiilisovelluksessa

Hanki Nutri-Score Open Food Facts -sovelluksella!

Asenna Open Food Facts -mobiilisovellus

Elintarvikkeiden viivakoodien lukemiseksi, saadaksesi niiden Nutri-Score-ravintoarvosanan, NOVA-ryhmän ultrajalostetuille ruoille, allergeenivaroitukset ja elintarvikelisäaineiden tulkitsemiseksi, asenna ilmainen Open Food Facts -sovellus!

Saatavilla App Storesta Saatavilla Google Playstä Windows Phone -kauppa Android APK

Voit myös helposti lisätä uusia tuotteita Open Food Factsiin ja auttaa rakentamaan yhteistä hyvää kaikkien ruoan ja terveyden parantamiseksi. Kiitos!

Kuka loi Nutri-Scoren?

Nutri-Scoren on ehdottanut EREN, professori Serge Hercbergin johtama ranskalainen kansanravintotutkimusryhmä. Se perustuu FSA:n ravinnollisiin pisteisiin, jotka loi Food Standards Agency Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Nutri-Score esitellään vuoden 2013 raportissa "Ehdotuksia uusille tuulille Ranskan kansanterveyden ravintopolitiikalle kansallisen terveysstrategian puitteissa" (pdf). Professori Serge Hercberg kannattaa A-E arvosanajärjestelmän käyttöönottoa elintarvikkeiden etupuolella tuotteiden ravinnollisen laadun helppoon vertailuun.

Mitkä maat ovat ottaneet Nutri-Scoren käyttöön?

Nutri-Score on otettu käyttöön Ranskassa vuonna 2016 ja Belgiassa ja Espanjassa vuonna 2018. Jotkut tuottajat Saksassa käyttävät myös Nutri-Scorea. Nutri-Score on vapaaehtoinen näissä maissa, mutta yhä useampi ruoan valmistajia näyttää sen tuotteissaan:

Tutkimusryhmät muissa maissa, kuten Meksikossa, suorittavat Nutri-Scoreen pohjautuvaa tutkimusta.

#PRONUTRISCORE -vetoomus: Kuluttajat eri puolilta EU:ta yhdistävät voimansa miljoonalle allekirjoitukselle

UFC-Que Choisir (Ranska), Test-Achat (Belgia), VZBV (Saksa), Consumentenbond (Alankomaat), OCU (Espanja), Federajca Konsumentow (Puola) ja EKPIZO (Kreikka), Euroopan kuluttajaliiton (BEUC) jäsenet ovat liittyneet yhteen pyytääkseen EU:n komissiota tekemään Nutri-Scoresta pakollisen ruokapakkauksissa.

Pyydämme Euroopan Komissiota säätämään yksinkertaistetun ‘Nutriscore’-merkinnän elintarvikkeille varmistamaan, että kuluttajat saavat laadukasta ravinnollista tietoa ja suojelemaan heidän terveyttään.

  1. Tekemään ravinnollisista merkinnöistä helppolukuisempia ja ymmärrettävämpiä, jotta ruoan ravintoarvon voi ymmärtää silmäyksellä elintarvikeketjun monipuolisuuden edessä;
  2. Ryhtymään toimiin kansanterveysongelmissa kehottamalla ammattilaisia parantamaan tuotteidensa koostumuksia;
  3. Yhdenmukaistamaan ravintotiedot Euroopan tasolla säätämällä yhden virallisen merkintäjärjestelmän, ja näin päättäisi eurooppalaisten kuluttajien kokeman hämmennyksen valtavan määrän olemassa olevien logojen edessä.

Kiitos

Haluaisimme kiittää Professori Serge Hercbergiä ja Tri. Chantal Juliaa Ravinnollisen Epidemiologian Tutkimusryhmästä (EREN) Pariisin 13. yliopistosta / Avicenne sairaalasta, avusta ja tiedoista, jotka he ovat antaneet meille ravinnollisten pisteiden ja Nutri-Score-arvosanojen laskemiseksi.

Opi lisää Nutri-Scoresta